Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara

Operator de date cu caracter personal numărul 26620

SPITAL

Comunicat de presă: O nouă premieră medicală națională pe Clinica de Chirurgie Vasculară în colaborare cu Clinica de Radiologie

marți, 7 august 2018 | Anunțuri, Comunicate de presă

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” marchează o nouă premieră medicală națională pe Clinica de Chirurgie Vasculară în colaborare cu Clinica de Radiologie. O pacientă din partea de vest a țării, în vârstă de  66 de ani, a fost supusă unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic urmată de intervenție vasculară pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian.

Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează  PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune  locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne. Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală, dar dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge, în literatură citându-se cazuri de sângerări intraoperatorii de peste 20 litri de sânge.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare, în cursul zilei de vineri 3 august 2018, în cadrul SCJUT, a avut loc o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, fiind urmată de îndepărtarea ei chirurgicală prin abord clasic.

Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională și a fost efectuată cu succes de o echipă formată din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Cătălin Juratu și Prof. Dr. Mihai Ionac. Doctorul Cristian Mihalea are o formare completă în neuroradiologia intervențională, dobândită în ultimii 7 ani în două din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon.

Important de știut este faptul că acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate,  reprezentând de altfel, pentru pacientă singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sangerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare. Prin puncționare directă percutană și embolizarea ei sub ghidaj angiografic am reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină.

Trebuie spus că tumora se dezvolta între artera carotidă externă și internă și aceasta impune ca precizia atât a procedurii intervenționale radiologice, cât și a intervenției chirurgicale să fie de ordinul milimetrilor. Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie intervențională și chirurgie vasculară au făcut ca procedura efectuată să fie fără riscuri pentru pacientă (pierderile sanguine nu au depășit 50 ml), aceasta urmând să fie externată după 2 zile de la efectuarea intervenției.

Ambele proceduri, cea de embolizare și cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de dr. Carmen Galiciu și dr. Claudiu Neamțu din cadrul Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a SCJUPBT.

Cu considerație,
Purtător de cuvânt al SCJUPBT
Andreea Borboros

PACIENȚI ȘI VIZITATORI

NOUTĂȚI

» Proiecte Europene

» Declarația managerului SCJUPBT privind implementarea Sistemului de Management al Calității

DRG

» PS-DRG 001.01 – Procedură sistem privind depistarea, prevenirea și corectarea erorilor de validare DRG (uz intern).

» ORDIN nr. 840 din 29 martie 2018 privind aprobarea regulilor de confirmare din punctul de vedere al datelor clinice şi medicale la nivel de pacient pentru cazurile spitalizate în regim de spitalizare continuă şi de zi, precum şi a metodologiei de evaluare a cazurilor neconfirmate din punctul de vedere al datelor clinice şi medicale pentru care se solicită reconfirmarea

LEGISLAŢIE

» Hotărârea nr. 155 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018

» Ordinul nr. 377 din 30 martie 2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2017 și 2018