Bd. Liviu Rebreanu 156

Programări Ambulator

Programări Laborator

Centrala: 0356-433111

Telefoane secții

judetean@hosptm.ro

Specialiștii Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul SCJUPBT vor efectua mâine, 03-10-2017, două intervenții endovasculare, ambele în premieră pentru țara noastră.

Prima intervenție se va efectua la o pacientă în vârstă de 24 de ani, care a fost diagnosticată, din naștere, cu sindromul May Thurner, mai exact, vena principală a membrului inferior stâng în interiorul abdomenului este îngustată.

În urmă cu 2 luni pacienta a suferit o tromboză venoasă profundă lucru are i-a pus viața în pericol. Aceasta a fost tratată de medicii unității noastre sanitare, endovascular, sub control ecografic și radiologic s-a introdus în interiorul venei trombozate un tub prin intermediul căruia timp de 4 zile s-a injectat o substanță care a dizolvat trombul. Ulterior, medicii au decis să intervină și asupra sindromului May Thurner, intervenție care va avea loc mâine. O echipa multidisciplinară de chirurgi vasculari și radiologi vor realiza corectarea acestui sindrom printr-o intervenție endovasculară, adică vor plasa un stent venos care are o construcție specială. Această operație constituie o premieră pentru țara noastră.

Cea de-a doua premieră se referă la o intervenție endovasculară la nivelul arterei iliace. Un tânăr care suferă de o boală anevrismală cu mai multe localizări va fi tratat prin intermediul acestei intervenții. Localizarea este deosebit de gravă, ruptura acestui anevrism putând duce chiar și la deces. Tratamentul se va realiza prin implantarea pentru prima oara în țara noastra a unei proteze special construite pentru artera iliacă (arteră din micul bazin).

La cele 2 interveții medicii români, Prof. Dr. Mihai Ionac și Dr. Adrian Tutelcă colaborează cu Dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experiență redutabilă în chirurgia endovasculară.

Cele două intervenții sunt posibile datorită faptului că SCJUPBT a intrat în programul destinat acestui tip de interventii, operații hibride, program finanțat de CNAS.

Cu considerație,
Purtător de cuvânt al SCJUPBT
Andreea Borboros