Logo SCJUPBT
Platforma de programare pentru vaccinare
Serviciul de urgență 112
Platforma electronică a mecanismului de feedback cu privire la calitatea serviciilor din spitale

Bd. Liviu Rebreanu 156

Programări Ambulator

Programări Laborator

Centrala: 0356-433111

Telefoane secții

judetean@hosptm.ro

Laboratorul de Explorari Functionale

Sef Laborator: Prof.Dr. Claudia Borza

Colectivul Laboratorului de Explorari Functionale

Colectivul Laboratorului de Explorari Functionale

Laboratorul de Fiziologie Clinica – Explorari Functionale dateaza din anul 1973, odata cu deschiderea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, prin aportul nemijlocit al Prof. Dr. Francisc Schneider, care l-a condus pana in anul 1999 cand s-a pensionat si a predat stafeta D-nei Prof. Dr. Georgeta Mihalas, care l-a coordonat pana in anul 2011. Din anul 2011, la conducerea laboratorului se afla d-na Prof. Dr. Borza Claudia.

De la inceputurile lui, laboratorul a functionat dupa un program si circuit bine organizat de d-nul prof. Francisc Schneider, membrii colectivului desfasurand si activitate stiintifica de cercetare,  respectiv activitate  didactica cu studentii din cadrul Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara.

In laborator se efectueaza urmatoarele investigatii:

 • Electrocardiografie (ECG)
 • Electroencefalografie (EEG)
 • Electromiografie (EMG )
 • Determinarea vitezei de conducere nervoasa (VCN)
 • Probe ventilatorii (spirografie)
 • Probe de efort (care acum nu se mai efectueaza acum din lipsa de spatiu).

Investigatiile sunt efectuate de un personal cu pregatire  medicala post-liceala si interpretate de un medic primar Explorari functionale, competenta Neurofiziologie. In anul 2012, volumul investigatiilor efectuate in laborator s-a ridicat la 20.620 pacienti provenind atat din ambulatoriu cat si din pacientii internati in spital. Colectivul laboratorului a fost format din opt asistente medicale principale, iar  in prezent – cinci asistente.

Personalul medical care a lucrat in cadrul laboratorului intre anii 1973-2014 este urmatorul:

 • Prof.Dr. Fr.Schneider – sef de laborator
 • Prof.Dr.G.Mihalas – sef de laborator
 • Prof.Dr.C. Borza – actualul sef de laborator
 • As.med.pr.Babescu Sofia –asistent sef
 • As.med.pr.Munteanu Eleonora
 • As. med.pr. Popoviciu Lucia
 • Lupulescu Marinela, asistent sef 1990-2011
 • Boneff Eleonora, asistent sef din 2011
 • Tudor Tatiana
 • Florescu Rodica
 • Mederle Cornelia
 • Soicu Stela
 • Munteanu Marioara
 • Gadean Mihaela
 • Botnarciuc Luminita
 • Brumar Ana,  Balog Madalina,   Iencula Violeta
 • Ing. Dance Ioan, Ing. Ladislau Oswath;
 • Personal auxiliar – Petruse Maria, Ostoin Rodica , Vasilache Ortensia; 1973-1977:  Visoiu Sanda, Dreixwer Viviana, Groza Penelopa

Realizari si performante profesionale

In toata aceasta perioada, intreg colectivul s-a preocupat de organizarea modulelor de lucru, colaborarea cu celelalte sectii din spital cat si rezolvarea cazurilor din ambulatoriu.

O alta prioritate a fost achizitia de noi aparate performante (electroencefalograf computerizat care inregistreaza mappingul cerebral, electrocardiografe si spirografe cu softuri de interpretare).

In cadrul laboratorului se efectueaza investigatii cardio-respiratorii si de neurofiziologie (electromiografie, electroneurografie si electroencefalografie) ceea ce a permis efectuarea unor studii clinice interdisciplinare in colaborare cu sectiile de Cardiologie, Nutritie si Neurologie.

Rezultatele acestor studii au fost publicate in lucrari stiintifice in reviste recunoscute la nivel national si international (ISI sau indexate BDI) sau au fost prezentate la conferinte si congrese nationale si internationale de Fiziologie, Fiziopatologie, Diabet si nutritie, Dermatologie.

In perioada 2000-2012, d-na prof. dr. Mihalas Georgeta si d-na prof.dr. Claudia Borza au elaborat (in calitate de prim autor/coautor) suporturi de curs  pentru si lucrari practice pentru studenti (15)  de Fiziologie si Fiziopatologie in care au prezentat principiile explorarilor functionale si utilitatea lor clinica, precum si monografii (8) care au avut ca teme: date de morfofiziologie si fiziopatologie a diferitelor sisteme si organe, mecanisme patogenice in astmul bronsic ca urmare a hiperresponsivitatii bronsice si corelatia acestora cu diagnosticul pozitiv functional.

In anul 2004, colectivul laboratorului s-a implicat in organizarea celui de al IX-lea Congres National al Societatii Romane de Stiinte fiziologice cu participare internationala organizat la Timisoara.

Utilitatea clinica a metodelor de explorare functionala a reprezentat unul din obiectivele pe care si le-au propus studentii care au fost indrumati la realizarea lucrarilor de diploma (43 –  in perioada 1997-2013).

Doamna prof.dr. Mihalas Georgeta si d-na prof.dr. Borza Claudia (din 2011) sunt indrumatori de rezidentiat pentru medicii rezidenti in specialitatea Neurologie, Recuperare si Balneofizioterapie conform curiculei de pregatire pentru modulul de Explorari functionale: electroencefalografia si electromiografia.

In perioada 2001-2003, in colaborare cu Disciplina de Fiziologie a UMF Timisoara, in cadrul laboratorului s-au desfasurat stagiile practice  ale cursurilor postuniversitare de explorari functionale pentru medicii rezidenti, de familie si medici specialisti:

 • Explorarea functionala a aparatului cardiovascular in cardiopatia ischemica si in afectiuni arteriale
 • Tehnici de explorare functionala pulmonara si interpretare diagnostica in bolile aparatului respirator
 • Utilitatea clinica a explorarilor neuromusculare

In perioada 2001-2008, d-na prof. dr Claudia Borza a absolvit opt cursuri postuniversitare din domeniul neurofiziologiei, de management spitalicesc si a proiectelor de cercetare medicala si farmaceutica.

Colectivul de cadre  medii  a participat la numeroase manifestari stiintifice organizate cu ocazia Zilei asistentului medical, Simpozionul Noi provocari in profesia de asistent medical dar si la cursuri de instruire: Ingrijiri paleative pentru pacientul cardiac, Resuscitarea cardio-respiratorie si Infectiile cnosocomiale.

Doamna Prof.dr. Mihalas Georgeta si d-na prof.dr. Borza Claudia, in perioada 1992 – 2007 au participat in calitate de director de proiect sau de membru in echipa de cercetare in elaborarea unor proiecte de cercetare/granturi castigate prin competitie avand drept teme: Bronhomotricitatea. Studii experimentale si clinice (3), evaluarea neurofiziologica la pacientii cu patologie neurologica (2) si la cei cu patologie osteoarticulara (3) in colaborare cu Sectia de Ortopedie, Casa Austria si Universitatea Politehnica din Timisoara.

In anul 1992 membrii colectivului au participat impreuna cu colegii de la Disciplina de Fiziologie, Informatica medicala si Neurologie la un contract de cercetare stiintifica privind Cercetarea preclinica si clinica a produsului romanesc Antagonic stress – proiect coordonat de d-nul prof.dr. Francisc Schneider.  In cadrul laoratorului au fost efectuate pacientilor investigatiile cardio-respiratorii si de neurofiziologie.

Rezultatele cercetarilor de electrofiziologie aplicata au fost validate prin obtinerea a cinci titluri de brevete de inventie aliberate de OSIM in perioada 2009-2012 pentru crearea unor dispozitive electronice pentru masurarea semnalelor electrice cerebrale/cardiace, masurarea frecventei cardiace, respectiv pentru conectarea aparaturii medicale la calculator cu protectie la supratensiune (d-na.prof.dr. Borza Claudia-membru in colectivul de cercetare).

In perspectiva, planul activitatii medicale din cadrul Laboratorului de Explorari functionale elaborat de membrii colectivului cuprinde:

 • crearea unor premize de dezvoltare si implementare a unor noi proceduri de investigatie si diagnostic
 • dezvoltarea bazei materiale din laborator: dotarea laboratorului cu un electromiograf/electroneurograf performant
 • stabilirea diagnosticului functional operativ si eficient la un numar cat mai mare de pacienti internati/ambulatoriu
 • participarea la noi studii clinice prin colaborarea cu colegii din celelalte sectii clinice ale spitalului
 • diseminarea rezultatelor acestor investigatii si corelarea cu cercetarea stiintifica, respectiv publicarea/prezentarea acestora la manifestari stiintifice de profil din tara si strainatate
 • activitatea cu rezidentii: editarea unui suport de curs si de cazuri practice de Explorari functionale pentru rezidentii din specialitatea de Neurologie si de Recuperare medicala si Balneofiziokinetoterapie.

Planul de Management