Bd. Liviu Rebreanu 156

Programări Ambulator

Programări Laborator

Centrala: 0356-433111

Telefoane secții

judetean@hosptm.ro

I. Generalități

Stimați pacienți, durerea nu este o stare normală în nicio situație fiind necesare măsuri care să o combată și în cazul durerii acute, caz în care în momentul în care cauza este identificată se poate administra tratament specific care duce la eliminarea acesteia dar mai  ales în cazul durerii cronice.

Durerea este o senzație ce apare în cazul persoanelor aflate în suferințe fizice cauzate de boli, răni sau lovituri, fapt care poate influența calitatea vieții pacienților influențând fizic și emotional.

Durerea cronica este durerea care persista dincolo de limitele normale de evolutie ale procesului patologic sau este in relatie cu o afecțiune patologică cronică.

În momentul în care se instalează durerea cronică (de durată), pacientul se află de cele mai multe ori în etape avansate ale bolilor, iar măsurile se impun de urgență pentru a păstra calitatea vieții fizice și psihice ale acestuia.

II. Simptomatologie

Acuzele frecvente de durere cronică includ :

  • Durerea de cap
  • Durerea legată de cancer
  • Durerea dorso–lombară
  • Durerea artritică
  • Durerea neurogenă (durerea este dată de lezarea nervilor)
  • Durerea psihogenă (durere care nu este cauzată de o boală sau leziune sau vreunui semn vizibil de leziune interioară).

III. Tratament

Tratamentul durerii cronice se axează pe două paliere: tratamentul medicamentos și alte terapii ajutătoare.

Majoritatea tratamentelor pentru durere nu vor anula complet durerea dar tratamentul poate scădea gradul de durere pe care îl aveți și de câte ori apare. Vorbiți cu doctorul pentru a afla cel mai bun mod de a vă controla durerea.

Ameliorarea durerii cronice se poate realiza cu acordul pacientului în spital iar pentru aceasta pacientul trebuie:

  • să fie deschis să adopte metodele prescrise de specialiști
  • să aibă o relație bună de colaborare cu medicul său și cu specialiștii spre care medicul îl îndrumă pentru diferite strategii medicale în scopul combaterii durerii
  • să fie pozitiv și înclinat spre vindecare
  • să comunice cu personalul medical informațiile legate de durere

a. Tratamentul medicamentos

Medicamentele folosite pentru durerea cronică includ analgezice, antidepresive și anticonvulsivante. Diferite tipuri de medicamente ajută persoanele cu diferite tipuri de durere. De obicei se folosesc medicamente cu acțiune de lungă durată pentru durerile constante.

b. Terapii alternative

Mobilizarea precoce

Datorită funcțiilor motorii care se recuperează într-un interval scurt de timp este foarte bine ca pacientul să înceapă activitatea fizică cât mai curând posibil. Procesul de mobilizare poate dura o vreme până când pacientul își reface forța musculară și începe să se miște/să meargă din nou.

Recuperarea se face în timp, cu multă răbdare și perseverență. În sprijinul pacientului, pe lângă specialiști este util să fie familia și prietenii.

Fizioterapia (cum este stretching-ul) este utilă în gestionarea durerii cronice Mișcarea este importantă în procesul de recuperare și menținerea unui stil sănătos, astfel: mersul pe jos, înotul sau bicicleta, urcatul scărilor, plimbările etc. pot ajuta la reducerea durerii dar trebuie ținut cont de faptul ca nu trebuie insistat prin prea mult sport sau renunțat complet la realizarea unui sport deoarece sportul în exces sau lipsa completă a acestuia (sedentarismul) poate dăuna pacienților cu dureri cronice, în special celor aflați în recuperare.

Schimbarea stilului de viață și adoptarea unui stil de viață sănătos. Schimbările de stil de viață sunt o parte importantă din tratamentul durerii cronice.

Sunt câteva activități care pot ajuta la menținerea acestui stil:

  • Odihna și somnul. Pacienții trebuie să aibă un somnul de 7-9 h din 24 h, de preferat în timpul nopții.
  • Alimentația sănătoasă. Esențială în viața pacientului, dar nu numai, trebuie să aibă ca bază alimente integrale, în stare proaspătă sau gătite. Iar acestea trebuie să fie mai mult gătit în casă și nu achiziționate din magazine.

Este ideal să se elimine alimentele conservate, afumate, prăjite, cele care au zahăr sau produsele rafinate.

Un alt aspect important al unui stil de viață sănătos al pacientului este hidratarea. Este bine să se consume apă sau ceaiuri neîndulcite, cafea (ocazional) și să se excludă băuturile dulci sau îndulcite, acidulate 

  • Renunțarea la fumat este utilă dacă nu obligatorie în condițiile în care nicotina diminuează eficiența medicamentelor. Iar fumatul afectează sistemul imunitar care este deja compromis.
  • Reducerea stresului. Sistemul imunitar este influentat în sens negativ de stres, grijă, anxietate, este bine să vă relaxați. Pentru combaterea stresului se pot aplica o serie de metode de relaxare: meditația, prin muzică, yoga, lectură, călătorii, compania celor dragi sau a animalelor etc.

IV. Recuperarea activă

Unul dintre elementele principale care contribuie, în special, la ameliorarea durerii este procesul de recuperare a pacientului după o afecțiune ce necesită de obicei internarea în spital. 

Recuperarea pacientului se realizează cu ajutorul:

  • Medicul curant– acesta recomandă pacientului tratamentul medicamentos în conformitate cu suferința avută
  • Kineto-terapeutul sau fizio-terapeutul spitalului – care stabilesc programele de exercitii fizice individualizate pentru pacienți
  • Nutriționistul – este cel care ajustează alimentația necesară pe perioada spitalizării, dar și pe cea pe pacientul este bine să o urmeze și după externare pentru a se obișnui cu un stil de viață sănătos
  • Psihologul spitalului.

De asemenea, recuperarea se realizează cu ajutorul unor programe sintetizate de specialiștii mai sus menționați din care fac parte și următoarele procedee:

  • Kinetoterapia
  • Fizioterapia.

Pe lângă acestea, experții recomandă, încă din perioada spitalizării adoptarea terapiilor de mai sus, cu adoptarea stilului de viață sănătos.

Recomandările și sugestiile enunțate mai sus pot ajuta la reducerea semnificativă a durerii, alături de tratamentele medicamentoase și intervenții.

Medicul/medicii dumneavoastră vă poate(pot) ajuta în formularea unei variante optime prin care să vă controlați durerea.