Bd. Liviu Rebreanu 156

Programări Ambulator

Programări Laborator

Centrala: 0356-433111

Telefoane secții

judetean@hosptm.ro

Sănătatea mintală, conform definiției Organizației  Mondiale a Sănătății, reprezintă o stare de bine ce îi permite persoanei să își valorifice abilitățile, să facă față situațiilor solicitante normale/de rutină și în viața sa, să poată să lucreze într-un mod productive și eficient și să poată să își aducă contribuția în comunitatea din care face parte într-un mod armonios. Astfel, sănătatea mintală înseamnă mult mai mult decât absența unei afecțiuni psihice.

Prevenția afecțiunilor psihiatrice este recomandată indiferent dacă suferim de o afecțiune din această sferă sau nu, în vederea păstrării stării noastre de bine.

Prevenția primară a afecțiunilor mintale reprezintă prevenirea afecțiunilor mintale înainte ca acestea să apară. Aceasta se axează pe:

  • Menținerea unui stil de viață sănătos: Un program de somn stabil ce implică minim 6-8 ore de somn pe noapte (ideal între orele 22/23 și 6/7, fără expunere la surse de lumină); Activitate fizică zilnică (minimum 30 de minute de efort fizic intens pe zi, adaptat în funcție de mobilitatea și starea fizică a persoanei); O dietă echilibrată, axată pe alimente nutritive (reducerea grăsimilor de origine animală, consumarea de proteine provenite din peste/carne albă, o dietă axată preponderant pe legume și fructe, evitarea unui consum excesiv de zahăr și sare).
  • Evitarea comportamentelor ce dăunează sănătății (fumatul; cofeină; consumul excesiv de alcool – consumul a mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână reprezintă un pericol major pentru sănătatea fizică și psihică; droguri recreative; joc de noroc)
  • Socializarea și dedicarea timpului liber activităților recreative.
  • Implicarea în comunitate
  • Dezvoltarea unor mecanisme de coping la stres în vederea creșterii nivelului de reziliență.

Prevenția secundară  are în vedere suportul persoanelor ce prezintă un risc mai mare de dezvoltare a unor afecțiuni mintale (evenimente traumatice în trecut, niveluri ridicate de stres cotidian, antecedente psihiatrice, boli somatic cronice, comportamente adictive) și se axează pe:

  • Respectarea recomandărilor din cadrul prevenției primare
  • Adresarea către un specialist în sănătate mintală în vederea consilierii, terapiei și eventual inițierea unui tratament medicamentos.
  • Tratarea și/sau controlul afecțiunilor somatic prezente.

Prevenția terțiară are în vedere suportul persoanelor diagnosticate cu o afecțiune psihiatrică în vederea reducerii simptomelor, stabilizării tratamentului, reducerii riscului de recădere și pentru creșterea globală a calității vieții și a gradului de independentă.

  • Psihoeducația în vederea înțelegerii patologiei, a opțiunilor de tratament și a evoluției. Psiho educația vizează atât pacientul cât și grupul său de suport/familia în vederea unei integrări mai bune a pacientului în societate și reluarea activităților cotidiene.
  • Psihoterapia individuală/de familie/de grup
  • Tratament ambulator
  • Tratament intraspitalicesc  în vederea consolidării unui tratament medicamentos eficient, sigur, cu efecte adverse reduse și ușor de urmat de către pacient. În momentul de față, Clinica de Psihiatrie Timișoara dispune de 67 de paturi, din care 55 sunt regăsite în Compartimentul Acuți și 12 paturi în Compartimentul Cronici. De asemenea, Clinica pune la dispoziție săli de tratament, săli de mese, oficii, grupuri sanitare, săli medici rezidenți, cabinet medici, cabinet psiholog, sala de sport. Printre servicile oferite se numără: examinări psihiatrice în regim de urgență, spitalizare continuă, testare psihologică, testări  neurocognitive și proiective, scale de evaluare pentru diverse afecțiuni psihopatologice.