Bd. Liviu Rebreanu 156

Programări Ambulator

Programări Laborator

Centrala: 0356-433111

Telefoane secții

judetean@hosptm.ro

Clinica Ortopedie I

CLINICA ORTOPEDIE TRAUMATOLOGIE I

Secția noastră afiliată Disciplinei de Ortopedie Nr. 1 a Universității de Medicina si Farmacie ‚”Victor Babeș”funcționează ca un centru de specialitate modern, adaptat normelor europene, bine dotat tehnic, cu multiple posibilități de investigații si tratament. Beneficiem de un corp medical bine instruit compus atât din cadre Universitare supra specializate cat si din medici afiliați rețelei MS. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara este afiliat Universității de Medicina si Farmacie ‚”Victor Babeș” (UMFT) si este cel mai mare furnizor de servicii medicale din partea de vest a tarii. Anual se realizează aproximativ 2000 de intervenții chirurgicale. Secția de Ortopedie 1 deține 4 săli moderne de operație, saloane cu două, trei si patru paturi, compartimente de Anestezie si Terapie Intensivă, Recuperare Medicala, Chirurgie Artroscopică si un Nucleu de Cercetare afiliat Academiei de Științe Medicale. Serviciile conexe aflate in aceeași locație sunt: Radiologie Digitală, Rezonantă Magnetică Nucleară, Osteodensitometrie, Ambulator Integrat de specialitate cu sistem de programări telefonice.

Istoric: Clinica de Ortopedie din Timișoara si-a început activitatea in 1949 in clădirea de pe B-dul. Mihai Viteazu. In anul 1951 se organizează la Timișoara prima Conferință de Ortopedie si Traumatologie din tara. Disciplina de Ortopedie si Traumatologie 1 a fost înființata in anul 1992. In același an am efectuat primele artroscopii  in zona de vest si locul doi in tara după București. Din 9 Octombrie 1999 clinica se mută in noua locație care a fost ridicată prin contribuția deosebită, printre alții, a Dr. Victor Babusceac. Din 1998 conducerea clinicii a fost preluata de către Prof. Dr. Horia Vermeșan si din 2011pina in 2017 s-a aflat sub îndrumarea științifică a Prof.Dr. Radu Prejbeanu. Din 2009 funcționează Compartimentul de Chirurgie Artroscopică si Nucleul de  Cercetare sub egida Academiei de Științe Medicale. Mai multe informații se pot găsi in cartea editata de Prof.Dr. Horia Vermeșan – Istoria ortopediei in Banat.

Educația medicală continuă: In cadrul Disciplinei se pregătesc un număr mare de rezidenți, alături de studenți, masteranzi sau doctoranzi ai Facultăților de Medicină Generală, Colegiului de Fiziokinetoterapie, Colegiului de Asistente Medicale, Colegiului de Inginerie medicală din cadrul Universității de Medicina si Farmacie „Victor Babeș” Timișoara,  a Universității de Vest Timișoara, a Universității Politehnice Timișoara. Alături de sesiuni educaționale, disciplinanoastră organizează cursuri de specialitate cu participare internaționala.

Activitate științifică: Dintre lucrările științifice elaborate in cadrul clinicii, peste 30 sunt cotate ISI, peste 100 de comunicări științifice la congrese mondiale si europene, peste 100 de lucrări publicate “in extenso”, peste 400 de lucrări comunicate la congrese naționale. Activitatea de cercetare se regăsește in peste 25 de granturi câștigate (ca directori de proiect sau membrii in echipa de cercetare) in valoare de peste 3 milioane de euro, precum si in 12 studii clinice internaționale, precum si in 3 brevete OSIM.

Traumatologie: In clinica noastră sunt tratate toate afecțiunile locomotorii traumatice, fiind folosite cele mai noi tehnici si principii de osteosinteza. Majoritatea cazurilor sunt preluate prin serviciul garda integrat prin unitatea de primire a urgentelor a Spitalului Județean (SCJUT). Principiile pe care ne axam sunt tratament definitiv cat mai rapid, metode de osteosinteza minim invaziva si recuperare funcțională rapida. Secția dispune de mese ortopedice speciale si radioscopie digitala multiaxiala. Implanturile moderne asigura montaje stabile iar tehnicile de implantare sub control radioscopic intraoperator asigura refacere anatomica, poziționare adecvata cu injurie minima asupra țesuturilor. Pentru pacient aceasta se transforma in recuperare precoce, dureri reduse si reintegrare socio-economica rapida.

Endoprotezare: Acest tip de intervenție se practica in mod curent in clinica noastră, pana in prezent fiind efectuate câteva mii de astfel de proceduri. Sunt intervenții de amploare care necesita un grad ridicat de pregătire, experiență si responsabilitate. Din acest motiv, se păstrează si centralizează datele in registrele național si cel european de endoprotezare. In clinica noastră se pune accentul pe individualizarea conduitei terapeutice pentru fiecare caz, atât ca procedura cat si tipul implantului folosit. Endoprotezarea electiva a soldului este „standardul de aur” in ce privește rezultatele funcționale si satisfacția pacientului după artroplastie. O subcategorie sunt pacienții vârstnici cu fracturi ale colului femural la care se realizează o protezare parțiala a soldului. In clinica noastră se folosesc si o gama larga de implanturi pentru genunchi. De la cele minimal invazive pentru artroplastie uni compartimentală la proteze totale cu sau fără păstrarea încrucișatului posterior si implanturi cu coada si sprijin metafizar.

Artroscopie: Chirurgia Artroscopică, începută in clinica cu peste doua decenii in urma si care continua in prezent cu câteva sute de astfel de intervenții pe an, ne situează in avangarda tendințelor actuale in domeniu. Ruptura ligamentului încrucișat al genunchiului este una din cele mai frecvente accidentari sportive care necesita tratament chirurgical. De acest management corect depinde reluarea activităților sportive precum fotbalul si ski-ul, precum si asigurarea unui genunchi stabil ce nu va evolua spre artroza. Prin numărul de intervenții de ligamentoplastie a încrucișatului anterior al genunchiului si rezultatele favorabile pe care le avem ne consideram un centru de excelenta in chirurgia artroscopică a genunchiului in general si in mod particular in reconstrucția ligamentului încrucișat anterior. Aceasta situație este certificata si prin recunoașterea ca centru de excelenta ESSKA (Societatea Europeana de Traumatologie sportiva, Chirurgie a genunchiului si Artroscopie) precum si centru de pregătire ISAKOS (Societatea Internațională de Chirurgie a Genunchiului si Medicina Sportiva).

Chirurgia piciorului: Alterarea arhitecturii normale duce rapid, prin intermediul încărcărilor ciclice, la degradări morfofunctionale ireversibile fără tratament chirurgical specializat. In cadrul clinicii sunt abordate terapeutic, varii maladii degenerative ale piciorului.

Analiza SWOT a Clinicii Ortopedie si Traumatologie I:

S – Puncte tari:

Dotarea secției cu aparatură imagistica performantă computerizată pentru o evaluare bună a patologiilor articulare;

Funcționarea unui Compartiment de Recuperare care este dotat cu sală de Kinetoterapie, Electroterapie,

 Laser, Sistem Artromot;

Personal medical  calificat, cu o medie de vârstă relativ tânără și motivat prin condițiile bune de munca

si un mediu de lucru deschis și colegial;

Medici specialiști supraspecializați in:

  • tratamentul fracturilor complexe ale membrului superior
  • tratamentul fracturilor complexe ale membrului inferior
  • endoprotezarea soldului si a genunchiului
  • domeniul Chirurgiei Artroscopice
  • chirurgia Piciorului

W – Puncte slabe:

Subfinanțarea din domeniul medical

Costuri mari pe zi de spitalizare în unele situații datorită preluării de pacienți cu traumatisme complexe/complicații din tot vestul României

Lipsa medicilor supra specializați pe anumite domenii de activitate:

  • Geriatrie (acut)
  • Chirurgie tumorala
  • Chirurgie spinala
  • Traumatologia Bazinului
  • Artroplastia Gleznei si a Umărului
  • Terapia durerii cronice

O – Oportunități:

Posibilitatea atragerii de personal înalt calificat printr-o salarizare adecvata

Susținere financiară din partea autorităților locale;

Susținere financiară pentru proiecte de cercetare din partea Universității de Medicina

Dezvoltarea serviciilor cu programare din ambulatoriu  integrat

Creșterea ponderii spitalizării de zi (investigatii preoperatorii)

T – Amenințări:

Creșterea numărului pacienților geriatrici cu poli morbidități

Creșterea prevalenței bolilor cronice artrozice

Migrarea forței de muncă înalt calificate, atât a personalului sanitar mediu, cât și a celui cu studii superioare către mediul privat

Colectivul Disciplinei: este alcătuit din profesioniști înalt calificați, dedicați tratamentului la standarde moderne a pacienților, educației medicilor rezidenți si a studenților, precum si cercetării de noi metode de tratament in ortopedie si traumatologie.

Lista de medici in ordine alfabetica:

Dr. Berceanu Marcel – Medic Primar – Asistent Universitar

Dr. Craioveanu Sorin – Medic Primar

Dr.Crisan Dan- Medic Primar- Nucleu Cercetare

Dr. Deleanu Bogdan – Medic Primar –Conferențiar Universitar – Sef sectie

Dr. Dinu Anca – medic primar –Sef Lucrari-Compartiment de Recuperare Medicala

Dr. Haragus Horia– Medic Primar – Conferențiar Universitar

Dr. Mioc Mihail – Medic Specialist –Asistent Universitar –

Dr. Munteanu Zeno – Medic Primar

Dr. Oprea Manuel – Medic Primar

Dr. Petrescu Horațiu– Medic Primar – Asistent Universitar

Dr. Prejbeanu Marius – Medic Primar

Dr. Suciu Oana – Medic Primar – Conferențiar Universitar -Compartiment de Recuperare Medicala

Dr. Tudoran Valentin – Medic Primar

Dr. Vermeșan Dinu– Medic Primar- Profesor Universitar

Pentru programări in vederea unei consultații va rugam accesați sistemul de programări online sau apelați numărul de telefon    0771461836.